Hvor god er offentlig sektor på universell utforming i video på Facebook?

"Videoopptak som inneholder lyd skal være tekstet eller ha en tekstbeskrivelse som beskriver lydinnholdet i videoen."

Difi

"Videoopptak som inneholder lyd skal være tekstet eller ha en tekstbeskrivelse som beskriver lydinnholdet i videoen" er den klare beskjeden fra Difis regelverk for universell utforming av video.

Videoundersøkelsen fra Video Innovation - hvor tallene i denne artikkelen er hentet fra - har sett på hvor flink offentlig sektor er til å følge reglene om universell utforming når de publiserer videoer på Facebook. I tillegg har vi sett på effekten av det å bruke undertekster på videoene. Til denne analysen har vi sett på opplastede videoer (ikke live video) som har voice (video der noen snakker, enten fysisk eller over andre bilder).

31% av videoer fra det offentlige har ikke undertekster

Undertekster er viktig å bruke slik at alle har mulighet til å forstå innholdet i en video. I gjennomsnitt har 69% av videoene fra offentlig sektors Facebooksider undertekster, som betyr at nesten 1/3 av videoene ikke har undertekster. Dette varierer betydelig mellom de ulike delene av offentlig sektor:

Andel av videoer med undertekster

Departement: 88%

Direktorat: 72%

Fylkeskommuner: 36%

Kommuner: 64%

Utdanning: 66%

Departementene er klart best til å bruke undertekster, hvor 88% av alle videoene har undertekster. Fylkeskommunene ser derimot ikke ut til å ha hatt samme fokus på universell utforming for video, og kun 36% av videone har undertekster.

 

Det betyr ikke nødvendigvis at utekstede videoer bryter reglene for universell utforming, da reglementet også gir muligheten for å "ha en tekstbeskrivelse som beskriver lydinnholdet i videoen". Her er noen eksempler på videoer uten teksting, som i mindre eller større grad lykkes med å beskrive innholdet i videoen:

Hva handlet dette møtet i Maritime Bergen om? Det er vanskelig å vite dersom du ikke kan høre stemmen på videoen, ettersom den støttende teksten ikke gir noen nærmere informasjon om hva som ble diskutert.

Kliff Arne-kampanjen til Nordland Fylkeskommune har skapt mye engasjement, og er en kampanje som egner seg godt for sosiale medier. Faktisk stod Kliff Arne for 3 av de 5 mest sette videoene blant fylkeskommunene i 2018.

Men ettersom videoen ikke er tekstet så er man avhengig av tilleggsinformasjon, og i teksten får vi en helt OK beskrivelse av videoen samt en lenke til mer informasjon. Med andre ord kommer budskapet godt fram, men det blir så klart vanskelig å få med seg all den fantastiske humoren for den som ikke kan høre stemmen.

I denne videoen ber de deg om å se videoen for å få svaret på hva kemneren ønsker å gjøre med alle papirfakturaene. Men når videoen ikke er tekstet så blir det vanskelig å se hva svaret er. Redningen er A4-arkene der det står "efaktura" og "gavekort 1.000,-", men her burde budskapet vært kommunisert tydeligere for den som ikke kan høre.

Ut i fra våre analyser er det mange offentlige aktører som må jobbe bedre for å møte kravene om universell utforming, og dette er bare noen eksempler på hva som fungerer og ikke.

Videoer med undertekster hadde 62% flere visninger enn videoer uten teksting

I tillegg til regelverk så er det andre veldig gode grunner til å fokusere på god universell utforming; effekt. Videoundersøkelsen viste at videoer med undertekster hadde 62% flere visninger og 24% mer engasjement (delinger, kommentarer og reaksjoner), hvorav antallet delinger var så mye som 66% høyere for videoer med undertekster enn de uten.

 

Hvorfor er det sånn?

 

Kjernen ligger i hvordan sosiale medier fungerer. Når vi scroller gjennom Facebook-feeden så har vi vanligvis ikke på lyd. Da må videoene heller fange oppmerksomheten med visuelle virkemidler, hvorav undertekster er måten å løse dette på der videoen har voice.

 

Men ikke tro at det å slenge på undertekster løser alt. De 62% flere visningene kommer også fra at flere av de som tekster videoene forstår hvordan man forteller historier for sosiale medier, og hvordan man formaterer videoene for mobile flater.

 

Les mer om mobilvennlige videoer

 

For eksempel hadde 28% av de tekstede videoene et mobilvennlig format (kvadratisk eller portrett), mens tilsvarende tall var 18% for videoer uten undertekst.

God universell utforming gir bedre rekkevidde og høyere engasjement

Konklusjonen er at teksting vil hjelpe videoene dine å nå ut til flere, og skape mer engasjement - ganske enkelt fordi det er enklere å forstå budskapet visuelt når man av ulike grunner ikke får med seg lyden.

Andre artikler fra Video Innovation

Denne artikkelen er en del av en artikkelserie fra Videoundersøkelsen, der vi ser på hva vi kan lære av norsk offentlig sektor og deres bruk av video på Facebook. Bli med på nyhetsbrevet vårt, så får du framtidige artikler rett i innboksen.

Registrer deg for å motta artikler og tester samt eksklusive tilbud og invitasjoner til events før alle andre. Spamfri sone.

Legg igjen en kommentar