Derfor må videoene være mobilvennlige

Hvordan jobber norsk offentlig sektor med video på Facebook i mobile flater, og hva er effekten av å tenke "mobile first"?

77% av Facebookvideoene i offentlig sektor er ikke optimalisert for mobile flater

Anbefalingen til mine kunder er alltid å tenke "mobile first", at videoene først og fremst skal fungere på en smarttelefon. Årsaken er at de fleste sosiale mediene er laget for mobil - Instagram, Snapchat, TikTok - eller så er smarttelefonen hovedflaten slik som på Facebook, der 95% bruker plattformen på mobil i følge Statista.

To gode måter å se hvorvidt en video er optimalisert for mobile flater, er formatet - altså om videoen er i landskap, kvadrat, portrett eller kino-format - og hvorvidt videoen fungerer uten lyd. Denne artikkelen ser på hvordan offentlig sektor jobber med disse faktorene for opplastede videoer (live video er ikke tatt med), og hvilken effekt det har å tenke "mobile first". Tallene kommer fra Videoundersøkelsen, som ser på hvordan norsk offentlig sektor jobber med video på Facebook.

Bruk mobilvennlige formater

Et mobilvennlig format hjelper seeren å se videoen uten å måtte aktivt snu telefonen sin. Historisk sett har vi vært vant til å lage video for TV- og PC-skjermen, der et bredt 16:9-format var normalen.

I den mobile verden har kvadratiske (1:1) videoer blitt etablert som standarden på Facebook, Instagram og LinkedIn, ettersom formatet fungerer uansett om du har telefonen i stående eller liggende format. Portrettformatet (9:16) er normen for Snapchat, TikTok og stories på Instagram og Facebook. I Facebookfeeden fungerer 9:16-formatet godt, men videoene blir kuttet av litt. Beste praksis i følge Facebook er formatet 4:5, som er litt høyere enn kvadrat.

Videoformat landskap kvadrat
Videoformat portrett

Videoundersøkelsen kategoriserer kvadratiske og portrettvideoer som mobilvennlige formater, og tallene viser at så mye som 72% av videoene offentlig sektor publiserte i 2018 bruker de "gamle" formatene som landskap, og i 1% av tilfellene kinoformatet 21:9. Her er oversikten over bruken av de ulike formatene:

Videoformater

Videoer med mobilvennlig format (kvadrat eller portrett) fikk 57% flere visninger og 20% høyere engasjement enn videoer med ikke-mobilvennlige format.

Effekten av å bruke mobilvennlige format vises tydelig fra flere hold, både fra Videoundersøkelsen som viser at mobilvennlig format får 57% flere visninger og 20% høyere engasjement, vår test som sammenlignet kvadratiske og portrettvideoer som viste at 4:5-formatet er mer effektivt enn 1:1-formatet, og andre aktører som Buffer som har vist at kvadratiske videoer fungerer mye bedre enn landskapsvideoer.

 

Hvorfor ser vi så stor effektforskjell?

 

Én av grunnene er at for eksempel en kvadratisk video tar opp 78% mer plass på en mobilskjerm enn en landskapsvideo. Da har du en større flate til å fange seerens oppmerksomhet.

I tillegg ser vi at de som bruker kvadratiske videoer ofte også er mer bevisst på andre faktorer som påvirker rekkevidde og effekt på sosiale medier. Eksempelvis så vi at historiefortellingen oftere var tilpasset sosiale medier, hvor en viktig faktor er å fange oppmerksomheten umiddelbart. I tillegg så vi at kvadratiske videoer 13% oftere hadde tatt hensyn til at videoen skal fungere visuelt, noe vi kommer innpå i neste del.

Videoen må fungere uten lyd

Vi scroller gjennom Facebookfeeden på bussen eller t-banen, eller kanskje mens babyen prøver å sove. Det er mange tilfeller der det ikke passer å ha lyden skrudd på på smarttelefonen, og derfor er også sosiale medier som Facebook bygd opp slik at du aktivt må skru på lyden når du ønsker å se en video med lyd.

Løsningen er enten undertekster, eller å designe videoen slik at den ikke er avhengig av voice eller lyd på andre måter.

Vi så for eksempel at 40% av videoene fra undersøkelsen med voice (noen som snakker) ikke hadde undertekster. Når vi ser at videoer fungerer visuelt får 51% flere visninger, er det tydelig at noe så enkelt som å legge på undertekster kan gjøre en betydelig forskjell.

Og konklusjonen?

Dersom vi ser på både format og lyd, så kan vi nærme oss en antydning på hvem som tenker mer mobilvennlig enn andre når de lager video for Facebook. Overordnet ser det slik ut, og full oversikt finnes på bunnen av artikkelen.

Mobilvennlige videoer kategori 2

Videoer som fungerte uten lyd OG hadde et mobilvennlig format fikk 73% flere visninger og 24% høyere engasjement.

Ser vi på effekten av både mobilvennlig format og å lage video som fungerer uten lyd, så viste Videoundersøkelsen at disse "mobile first" videoene fikk 73% flere visninger og 24% høyere engasjement enn videoer som ikke oppfylte disse kravene. Det tilsvarer 8% flere visninger enn dersom man kun gjør videoene kvadratiske eller i portrett.

 

Det er én faktor her som er viktig å få med til slutt; historiefortelling. Budskapet er det viktigste, og noe av effektene beskrevet over kommer ikke kun fra format eller hvor bra videoen fungerer uten lyd. Den kommer fra at de som gjør videoene mobilvennlige med tanke på lyd og format, også i mange tilfeller forstår bedre hvordan man bygger opp historier for sosiale medier. Så du kan forvente økt effekt ved å gjøre enkle grep på format og lyd, men du må forstå helheten for å få full uttelling.

 

Scroll videre for topp 10-lister

Interessert i flere analyser og tallmateriale fra Videoundersøkelsen, i tillegg til annet spennende innhold? Bli med på nyhetsbrevet så får du beskjed først.

Registrer deg for å motta artikler og tester samt eksklusive tilbud og invitasjoner til events før alle andre. Spamfri sone.

Hvem har størst andel mobilvennlige videoer?

Jobber du i offentlig sektor kan det være nyttig å se hvor din organisasjon kommer i forhold til andre. Grafene under gir en oversikt over andelen mobilvennlige videoer for de 10 organisasjonene i hver sektor som har flest mobilvennlige videoer.

En mobilvennlig video er publisert med kvadratisk eller portrettformat, har undertekster i videoer med voice, eller det er videoer som ikke bruker voice i det hele tatt. For enkelte kan tallet være litt oppblåst, ettersom det også kan finnes tilfeller der videoer uten voice ikke fungerer bra uten lyd.

For høyere utdanning har vi også med et utvalg private institusjoner for høyere utdanning, for å gi en mer fullverdig sammenligning.

Mobilvennlige videoer departement
Mobilvennlige videoer direktorat
Mobilvennlige videoer fylkeskommuner
Mobilvennlige videoer kommuner
Mobilvennlige videoer utdanning

Legg igjen en kommentar