Bør du satse på live video i 2019?

Strømming er stort. I 2017 uttalte Facebook at 20% av alle videoene var live. De store teknologiaktørene har stått i kø for å lansere nye strømmetjenester, og det er nå mulig å strømme på de fleste store sosiale mediene som Facebook, Instagram, YouTube og Twitter (Periscope). I tillegg er gaming blitt en stor og viktig kategori på strømmefronten, med bl.a. Twitch, YouTube Gaming, fb.gg (Facebook Gaming) i front der du kan sitte og se på at andre spiller.

 

Hvordan kan du utnytte mulighetene som ligger i live video? Her har jeg samlet innsikt fra Videoundersøkelsen og bruker norsk offentlig sektor som inspirasjonsgrunnlag.

Live video får mer enn 300% flere kommentarer enn opplastede videoer. So what?

Kilde: Videoundersøkelsen

Live vs. opplastet video

Live og opplastet video på Facebook er veldig ulikt, både i format og effekt. I Videoundersøkelsen så vi at 10% av videoene på Facebook fra offentlig sektor var live i 2018, som er ca halvparten av Facebooks anslag totalt i 2017. Her er en sammenligning av gjennomsnittstall fra undersøkelsen:

Opplastet
video

Andel:
90%

Lengde:
1:21 min

Visninger:
5.100

Delinger
11

Kommentarer
2

Reaksjoner
49

 

Live
video

Andel:
10%

Lengde:
55 min

Visninger:
2.600

Delinger:
6

Kommentarer
9

Reaksjoner
43

 

Om tallene: Gjennomsnitt fra alle egne videoer (ikke delt fra andre). Vi har fjernet 2,5% av videoene fra topp og bunn, målt i antall visninger, for å få et mer representativt utvalg. Kilde: Videoundersøkelsen

Ut i fra tallene "vinner" opplastede video på alle parametere, bortsett fra antall kommentarer, der live video får mer enn 300% flere kommentarer på Facebook enn opplastede videoer. Hvorfor er det sånn?

 

En god live video skaper engasjement underveis i sendingen, som vi ser under fra NRKs livestream da Sylvi Listhaug ble utnevnt til ny eldre- og folkeminister.

NRK Nyheter GIF_1

Facebook har lagt det opp slik at man kan engasjere seg og skape diskusjon underveis i en live video. Det skaper en helt annen dynamikk enn når man ser en video på vanlig måte før man evt. kommenterer eller liker videoen, som kan langt på vei forklare hvorfor live video får flere kommentarer.

 

Det at live video i snitt får færre visninger og delinger er nok mye på grunn av typen livesendinger som lages. Det er ofte snakk om dokumentasjon av events, møter og konserter, eller spontane intervjuer, og det kreves litt mer innsats for å se en livesending spontant da de har mer lengde og det er ofte lengre mellom gullkornene.

Live video-eksempler fra offentlig sektor

8 av de 10 mest sette livestrømmene fra Videoundersøkelsen var dokumentasjon av taler, møter, prisutdelinger eller pressekonferanser. Denne typen dokumentasjon er den mest vanlige bruken av live video i offentlig sektor.

Men hva skaper engasjement? Brukt lokalt i kommune eller fylkeskommunene kan live video skape enormt engasjement. Denne strømmen fra et folkemøte i Sandnes kommune fikk over 1100 kommentarer. Tema? Bompenger. #nokernok

I tillegg er det tydelig at godt dokumentert og arrangert folkefest med almenninteresse blir mye sett og er engasjerende, som for eksempel når Skedsmo Kommune arrangerte BlimE-dansen i Lillestrøm!

I tillegg lages mer eller mindre improviserte intervjuer og dokumentasjon, slik som disse to eksemplene fra Vestfold Fylkeskommune og Nærings- og fiskeridepartementet

Det er få i offentlig sektor som tenker nytt når det gjelder live video. Skatteetaten er en av de som har gått mer ut av komfortsonen med mer interaktive liveformater der folk kan stille spørsmål, og så svarer ekspertene. Eksempelet under ble sendt før skattemeldingen skulle leveres i 2018, og videoen er blant topp 10 mest kommenterte live-videoer for offentlig sektor i 2018. De kjørte ny livesending på samme tema i 2019.

Andre i det offentlige som har lyktes med livestrømming er Forbrukerrådet, og et godt eksempel er deres #appfail-kampanje i 2016 der de satt i 32 timer og leste vilkårene til en lang rekke apper. Kampanjen fikk stor rekkevidde og internasjonal oppmerksomhet.

Din live videostrategi

Enten du jobber i privat eller offentlig sektor så er potensialet stort i å bruke live video - men du må bruke det riktig. Her er noen spørsmål du kan stille deg selv, som kanskje kan gi litt inspirasjon:

Deler vi kunnskap i egne eller andres konferanser, seminar eller møter som bør deles med flere?

Som vi ser i flere av eksemplene over så kan det å strømme allerede planlagte events være en bra måte å komme i gang med live video på Facebook eller andre kanaler. Ofte bruker vi mye tid og ressurser på å planlegge et foredrag eller seminar. Hvorfor skal kun de som er i rommet få budskapet servert? Er det en grunn til å spre budskapet til et større publikum? Til min første strømming noen år tilbake brukte vi en app som heter Switcher Studio, som gir deg muligheten til flerkameraproduksjon med kun smarttelefoner. Her ser dere den:

Er det øyeblikk i løpet av året der våre kunder eller brukere setter ekstra trykk på kundesenteret?

Som vi så fra eksempelet fra Skatteetaten er det mange som har spørsmål når skattemeldingen skal leveres. Flere kjører også webinarer rundt dette og andre tema relatert til regnskap. Hvordan kan dette overføres til din bransje? Hvordan kan du bruke live video for å svare på spørsmålene som mange lurer på, og kanskje redusere trykket på kundesenteret? Når har du mest trykk på kundesenteret? Kan du heller kjøre webinar som åpne livesendinger? 

Finnes det et potensiale for å lage livesendinger som går over lengre tid, kanskje flere dager?

Som vi så i #appfail-kampanjen til Forbrukerrådet så går det an å lykkes med livesendinger som går over flere dager. Dette er en del av minutt-for-minutt-trenden som startet på lineær TV i NRK i 2009, med Bergensbanen minutt for minutt. Siden har det kommet en lang rekke oppfølgere både i Norge og internasjonalt. På YouTube finnes det samtidig aktører som kjører kontinuerlige livesendinger der de spiller musikk, som en slags visuell radiokanal der man kan chatte underveis. Chilled Cow er ett av de mer populære eksemplene.

Kan vi bruke live video til å dele kunnskap jevnlig?

Det å dele kunnskap bygger din autoritet som leverandør. Med Facebook Watch oppfordres det til mer jevnlig deling av innhold, og du kan dele din kunnskap på f.eks. i en ukentlig livesending. Dersom du kjører interaktive livesendinger der folk kan stille spørsmål, og er ekspert på ditt område, så trenger du ikke nødvendigvis så mye forberedelser til hver livesending.

Så... kommer du til å teste live i år? Lykke til, og gi lyd om du trenger hjelp til konseptutvikling.

Ønsker du å få melding når nye artikler og events publiseres? Registrér deg for å motta nyhetsbrevet vårt.

Registrer deg for å motta artikler og tester samt eksklusive tilbud og invitasjoner til events før alle andre. Spamfri sone.

Legg igjen en kommentar